Spring naar inhoud

Feedback is zilver, praten is goud

In een training over feedback vertelt Saskia over een projectmedewerker die niet doet wat hij moet doen. Zij en Herman zouden samen een project trekken. Hij reageert niet op mails, is passief in telefoongesprekken en op de laatste afspraak kwam hij een kwartier te laat. Ze vertelde dat ze hem feedback had gegeven en gezegd had dat hij haar het gevoel gaf dat ze alles in haar eentje moest doen. Hij had zwijgend teruggekeken en zijn schouders opgetrokken. Saskia was woest. Daarom werkt feedback volgens Saskia dus niet: “Feedback werkt alleen als je de baas bent, en anders gaat het zo de prullenbak in”.

In de groep bespraken we haar case. Wat zorgde ervoor dat haar collega niet deed wat zij verwachtte? Hoe kon het zover komen dat hij al weken niet reageerde op mailtjes? En waarom haalde hij zijn schouders op toen ze vertelde hoe zij zich voelde? Uit de discussie bleek dat Saskia eigenlijk al veel eerder geen contact meer had met Herman. Dat ze dat maar even gelaten had tot het juiste moment. En dat was nooit gekomen.

Feedback is een heel handige methode om duidelijk te maken hoe je iemand ervaart. Als je al eerder vergeten bent om te checken of iemand je überhaupt horen wil, is feedback eigenlijk zinloos. Want waarom zou je feedback geven aan iemand die je niet hoort?

Vragen stellen en in gesprek zijn met iemand, daarmee kun je bruggen bouwen. Kijken wat een ander denkt, wat je zelf denkt, en wat er tussen jullie gebeurt. Misschien spelen er zaken mee waarvan je geen weet hebt. Of wellicht interpreteer je iets als heel onaardig, terwijl het als aardig bedoeld is. Niets menselijks is ons vreemd, ook je collega’s niet!

Saskia heeft besloten vragen te gaan stellen. Toen kwam ze er pas achter dat Herman het idee had dat Saskia alles overnam, en hij toch niks mocht doen. En die feedback? Hij vond het een beschuldiging, terwijl ze zelf de schuld had. Dus hij had het er eigenlijk mee gehad, maar wilde geen ruzie maken.

De samenwerking is een stuk verbeterd. Ze zijn in elk geval weer on speaking terms. Saskia heeft even moeten slikken, en is met Herman nieuwe afspraken gaan maken over op welke manier ze willen samenwerken en welke resultaten ze willen halen.

Feedback is zilver, praten is goud. En zwijgen? Goed voor een volgende blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *